Veelgestelde vragen

Zijn de piramides gebouwd door aliens? Nee.

Wat kun je met Egyptologie?

Nou, niets dus.

Goed, dat is overdreven, maar om nu te zeggen dat de arbeidsmarkt uit zijn voegen barst van de mogelijkheden is ook een stap te ver. Wat je ermee kunt ligt aan je doorzettingsvermogen, creativiteit, en eigen invulling. Zo heb ik ervoor gekozen om te schrijven: historische fictie en lesmateriaal voor jeugd. 

Hoe/wanneer wist je dat je Egyptoloog wilde worden?

Ik wist pas dat ik Egyptoloog wilde worden toen ik er op mijn 18de achter kwam dat Egyptologie een studie was – en dat Leiden prima te doen was met de trein. Al van jongs af aan (en dan heb ik het over zesjarige Sonja die op de basisschool wel eens zoek raakte en dan in de bibliotheek in het Egypte-hoekje weer gevonden werd) hield ik mij bezig met Egypte – ik schreef erover, tekende het, maakte projecten erover. De logische volgende stap was Egyptoloog worden.

En schrijven dan?

In mijn laatste rapport van groep acht staat “Sonja wil graag schrijfster worden”. Ik heb sindsdien een paar hiatussen achter de rug, maar in de basis is er niets veranderd aan de nood die ik heb aan schrijven. Ik schrijf omdat ik niet anders kan.

Wat heb je verder nog voor hobbies?

Schilderen en tekenen doe ik graag, zowel digitaal (meestal illustratiewerk) als traditioneel (Chinese stijl, waterverf, of grafiet/houtskool), daarnaast zing ik in een Protestants kerkkoor, en borduur ik hiërogliefen. Tot voor kort was ik competitief gymnaste (5de Divisie Regionaal).

Uh, je borduurt hiërogliefen?

’t Is leuker dan je denkt.

Is het nu "koning" of "farao"?

Het woord “farao” om de monarch aan te duiden komt pas in zwang tegen het einde van de 18de Dynastie, in het Nieuwe Rijk. Ik persoonlijk kies er daarom voor om aan alle regeerders van vóór die tijd te refereren als “koning”, en alleen monarchen van ná die tijd “farao” te noemen. Sommige Egyptologen zullen alle Egyptische koningen “farao” noemen om het makkelijk te houden voor jullie. In de praktijk maakt het niet veel uit hoe je ze noemt, ze zijn toch dood. Is het niet, Knoedeltje Senwosret?